درباره لوح کیفیت
در سالهای اخیر به دلیل افزایش نیاز جامعه به خدمات درمانی شاهد رشد فعالیت آزمایشگاههای طبی در سطح کشور هستیم. این مراکز زیر نظر ادارهی امور آزمایشگاههای استانها و همچنین آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت کشور فعالیت میکنند. به تناسب نیاز جامعه و آزمایشگاهها مسئولین مربوطه در وزارت بهداشت نیز در سالهای اخیر نسبت به ارتقاء روشها و اساسنامههای ناظر بر فعالیت آزمایشگاههای کشور اقدام کردهاند. در همین راستا کارشناسان وزارت بهداشت کشور اقداماتی در جهت طبقهبندی و رتبهبندی آزمایشگاهها انجام دادهاند تا مردم بتوانند آزمایشگاه مورد تائید و برتر را جهت انجام امور درمانی خود انتخاب نمایند.
اساس این رتبهبندیها بر پایه رعایت استانداردهایی طراحی شده که توسط آزمایشگاه مرجع سلامت وزارت بهداشت بر اساس الزامات سازمان بهداشت جهانی تدوین و بومیسازی شده و هر ساله بازنگری و به روز رسانی میشود. این استانداردها به دو بخش عمومی و تخصصی تقسیم میشوند. استانداردهای عمومی در حال حاضر شامل 164 بند بوده که به کلیه آزمایشگاههای طبی کشور ابلاغ شده و لازم الاجرا هستند. بخش تخصصی استانداردها شامل بیش از 200 بند در برگیرنده دستورالعملهای تخصصی بخشهای مختلف آزمایشگاه است. آزمایشگاههای متقاضی لوح کیفیت ملزم به رعایت کلیه بندهای عمومی و تخصصی هستند. به این معنی که لازم است تمامی الزامات تعیین شده در بندهای عمومی و تخصصی به صورت قابل قبول و بی نقص همراه با شواهد و مدارک اجرا در سالهای گذشته وجود داشته باشد. بنابراین دریافت لوح کیفیت فقط با در نظر گرفتن هزینههای بالای اجرای برنامههای کنترل کیفی، پرسنل مجرب و آموزش دیده، دستگاههای تمام اتوماتیک و در نهایت ایمان و اعتقاد به کار صحیح و اجرای تمامی دستورالعملهای استاندارد امکان پذیر است. بر این اساس آزمایشگاههای دارای لوح کیفیت میتوانند مدعی باشند که در بالاترین نقطه اجرای استانداردهای بین المللی قرار گرفته و نتایج استخراج شده از چنین آزمایشگاههایی قابل مقایسه با نتایج آزمایشگاههای استاندارد کشورهای پیشرفته دنیا است.
در حال حاضر تعداد معدودی از آزمایشگاههای طبی در سطح کشور موفق به اجرایی کردن کلیه این استانداردها و اخذ لوح کیفیت شدهاند. آزمایشگاه حسینی نسب نیز پس از چند سال تلاش بیوقفه و مستمر و در پی بازدیدها و ممیزیهای اداره کل امور آزمایشگاهها و همچنین کارشناسان آزمایشگاه مرجع سلامت و وزارت بهداشت به عنوان اولین آزمایشگاه در غرب کشور در آبان ماه سال 1395 موفق به دریافت لوح کیفیت گردید.
زمینه های اقدامات انجام شده در راستای اخذ لوح کیفیت کارکنان
- اطمینان از احراز صلاحیت، مدارک تحصیلی و سلامت فردی کارکنان
- تدوین شرح وظایف، مسئولیتها، اختیارات و تعیین جانشین ذیصلاح
- آموزش مستمر و آزمونهای دورهای
فرآیند های قبل از انجام آزمایش
- اطمینان از اطلاعرسانی کامل و دقیق به بیمار در خصوص آمادگیهای قبل از نمونهگیری و نحوه جمعآوری نمونه
- استفاده از سیستم بارکد در تمام مراحل گردش کار جهت تسریع عملیات و حذف خطای انسانی
- استفاده از سیستم یک بار مصرف خونگیری در خلاء به منظور کاهش آلودگی و کاهش نیاز به تفکیک نمونهها
- فراهم نمودن شرایط مناسب نگهداری نمونهها قبل و پس از اخذ نمونه
- تفکیک نمونهها در شرایط استاندارد و انتقال به بخش در حداقل زمان ممکن